Critical Mass, fietsen hoort in de stad

Locals op fixies, tandems, race-, lig- en stadsfietsen. Fietsers uit Duitsland, een Nederlander uit Mexico en uit andere steden in Amerika op huurfietsen. Mensen verkleed of juist helemaal uitgekleed. Niet vaak zie je zo’n grote variëteit aan fietsen en fietsers. Zo’n honderd fietsers rijden op 25 september mee met de Critical Mass. Ik was daar een van.

In San Francisco rijden een honderdtal fietsers mee met de Critical Mass San Francisco.

De groep vertrekt vanaf het begin van Market Street langs de boulevard.


Het is die dag precies 23 jaar geleden dat voor het eerst een groep fietsers de straat opgaat in San Francisco. Wie nu door de stad fietst kan haast niet voorstellen dat toentertijd fietsen een gevaarlijke activiteit was. De tocht door de stad heeft als doel aandacht te vragen voor de veiligheid van fietsers en de weg terug te geven als sociaal domein. De Critical Mass is een succes, het wordt nu iedere laatste vrijdag van de maand in steden over de hele wereld gehouden. Tot verbazing van de deelnemers deze avond in San Francisco echter niet in Nederland. Tot je vertelt hoe de infrastructuur in Nederland in elkaar zit en dat fietsen gemeengoed is.

In San Francisco rijden een honderdtal fietsers mee met de Critical Mass San Francisco.

De groep houdt zelf controle over het verkeer al rijdt deze avond ook de politie mee.


Zo divers als de groep is, zo vrijblijvend is de fietstocht. Pas als iemand begint te roepen dat we gaan fietsen, komt de groep in beweging. De route wordt al fietsend bedacht door een van de fietsers. Als men het er niet mee eens is, wordt er geroepen dat men een andere weg wil rijden. De groep baant zich een weg door het verkeer. De meeste automobilisten wachten geduldig of geven soms high-fives. Dat de politie meerijdt met fietsen en motoren scheelt wel. Een maand geleden ging het mis, toen er een heftige confrontatie was tussen een van de fietsers en een automobilist.

In San Francisco rijden een honderdtal fietsers mee met de Critical Mass San Francisco.

Fans die naar AC/DC gaan in het AT&T stadion worden door de fietsers toegejuicht. En omgekeerd.


Zo niet vanavond. Iedereen is blij, als door de normaal gesproken drukke tunnel bij Broadway wordt gefietst begint de groep te joelen. Meerijden met Critical Mass is genieten. Je rijdt met vreemden door de stad, contacten zijn makkelijk gelegd. Allemaal rijden we met hetzelfde doel. Laten zien dat fietsen thuis hoort in de stad. Het is een soort vrolijke optocht met een serieuze toon. Want al gaat het beter in San Francisco sinds de eerste tocht op 25 september 1992, er is nog een lange weg te gaan. Wie weet wordt Critical Mass ooit gewoon een fietstocht door de stad.

Categorie:

Nieuws

Voeg een reactie toe

Je naam, e-mail en reactie zijn verplichte velden. Het e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.

De volgende HTML tags kunnen gebruikt worden in het reactieveld: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.