Helmplicht voor de fietser

De SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) laat in een rapport weten helmplicht voor oudere fietsers en kinderen een goed middel te vinden om het aantal doden en gewonden te verminderen. Dat rapport roept veel weerstand op, zeker bij fietsers. Want de vraag is of helmplicht wel dé oplossing is en of je daardoor niet minder fietsers krijgt, wat slecht is voor de gezondheid, het milieu en de mobiliteit.

In de omgeving van Lage Vuursche genieten mensen op de fiets van het mooie weer tijdens het Pinksterweekeinde.

In Lage Vuursche rijden twee wielrenners met een fietshelm door het verkeer.

Dat een helm levens kan redden, daar zijn de meesten het wel over eens. Zeker bij recreatief fietsen, zoals wielrennen en mountainbiken, is het dragen van een helm zinvol. Voor het dagelijks gebruik van de fiets is de helm niet per se nodig. Zeker in Nederland niet, waar fietsen gelukkig een veel gebruikt vervoersmiddel is. Fietsers zijn gewend om zich in het drukke verkeer te begeven en andere verkeersdeelnemers houden, meestal, goed rekening met de fietser. In het buitenland ligt dat nog anders, daar is fietsen niet zo gemeengoed. De helm wordt daar sneller gedragen. Als fietser geef je dan wel het signaal af dat jij met iets gevaarlijks bezig bent, terwijl fietsen dat zeker niet is.

Geheel logisch dus dat de Fietsersbond bijvoorbeeld ageert tegen het rapport van de SWOV. De belangenbehartiger voor fietsers noemt vijf maatregelen die meer effect hebben op de veiligheid. Waaronder de verbetering van de infrastructuur. Daar zie ik ook veel verbeteringen mogelijk. De verschillende verkeersstromen moeten waar mogelijk gescheiden worden en waar ze elkaar tegen komen moet de situatie overzichtelijk zijn.

Twee toeristen met hun fiets (Bas de Meijer)

Twee toeristen met hun fiets (Bas de Meijer)

Categorie:

Nieuws

Voeg een reactie toe

Je naam, e-mail en reactie zijn verplichte velden. Het e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.

De volgende HTML tags kunnen gebruikt worden in het reactieveld: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.