Je fiets als deelfiets

Deelfietsen bestaan al lang. Zo heeft Parijs het populaire Velib, in Nederland kennen we onder andere de OV-fiets. Die fietsen zijn eigendom van het bedrijf, die de fietsen ook onderhouden. Langzaam maar zeker wordt ook het verhuren van je eigen fiets populairder. In Nederland is onlangs CycleSwap van start gegaan, waar je fietsen bij een fietsenmaker of een particulier kunt huren. Een paar jaar geleden is Spinlister naar Nederland gekomen, een initiatief uit Amerika waar je behalve een fiets een surfplank of snowboard kunt huren bij een particulier. Het Nederlandse VanMoof gaat dat verhuren van je eigen fiets weer een stap verder brengen, door een speciale fiets voor Spinlister te maken.

De OV-fiets is een populair deelfietssysteem.

De speciale VanMoof Spinlister is uitgerust met GSM, GPS en Bluetooth om het (ver)huren van de fiets nog makkelijker te maken*. Want een beperking van de meeste deelfietssytemen is dat je de fiets op een bepaalde plaats moet ophalen en terugbrengen. Met een particulier moet je dan ook nog eens een afspraak maken, wat best lastig kan zijn. De nieuwe fiets van VanMoof haalt al die beperkingen weg. Dankzij de GPS en GSM kun je via de app zien waar een van de fietsen beschikbaar is. Met de Bluetooth verbinding kun je dan de fiets van het slot halen. Ben je klaar met fietsen, dan zet je de fiets op slot waar je maar wil en is die weer beschikbaar voor de volgende.

Het is de bedoeling dat de fiets gekocht wordt door een particulier die zijn fiets graag wil delen. De eigenaar kan dankzij de ingebouwde techniek altijd zien waar de fiets is. Als die zelf de fiets weer wil gebruiken, kan die de verhuur blokkeren. Het klinkt ideaal en er zitten zeker veel voordelen aan het systeem. De bottle neck lijkt mij echter de verhuurder van de fiets. Die kan wel eens een eind moeten reizen om weer op zijn eigen fiets te kunnen zitten. Juist omdat de fiets in principe overal geparkeerd kan worden. Voor een bedrijf dat deelfietsen wil gebruiken kan de VanMoof Spinlister erg interessant zijn. Die hoeft dan geen dockingstations te hebben voor de fietsen, zoals OV-fiets ze bijvoorbeeld heeft in Utrecht, zodat ze op veel meer plekken ingezet kunnen worden. Dat maakt het huren van een fiets nog makkelijker. Ik heb wel oren naar zo’n systeem, omdat ik nogal eens op verschillende plekken een fiets nodig heb.

*Helaas gaat VanMoof de fiets niet in Nederland verkopen, maar de fietsen komen waarschijnlijk via Spinlister toch naar Nederland.

Categorie:

Nieuws

Voeg een reactie toe

Je naam, e-mail en reactie zijn verplichte velden. Het e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.

De volgende HTML tags kunnen gebruikt worden in het reactieveld: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.