Stokbikes, ruimte winnen bij het stallen van je fiets

Vandaag was ik weer eens bij mijn favoriete fietsenmaker, annex stamkroeg, in Utrecht met mijn zoontje. Een cameraploeg was aan het werk. Niet om Rinus te filmen, maar voor Stokbikes. Dat bedrijf heeft een hele slimme manier bedacht om je fiets zo compact mogelijk op te bergen, zonder dat het een vouwfiets hoeft te zijn.

Een tijdje terug had ik al iets van het systeem voorbij zien komen, nu zag ik het voor het eerst in het echt. Of althans een prototype, want de productie moet nog opgestart worden. Binnenkort wordt eerst geld ingezameld voor het testen van de twee onderdelen. Het systeem bestaat uit een opklapbare pedalen en een stuurpen dat eenvoudig gedraaid kan worden, zonder dat het wiel meedraait. Het stuur staat zo in de lengterichting van de fiets en dat scheelt heel wat breedte. Om alles nog smaller te maken kun je de pedalen, die uit twee delen bestaan, openklappen. Een magneet houdt de pedaaldelen in fietsstand bij elkaar. Zijn de pedalen opengeklapt dan kun je de magneet gebruiken om de fiets tegen een metalen strip op de muur te zetten zodat de fiets stabiel staat.

A photo posted by Stokbikes (@stokbikes) on

Het concept ziet er geniaal uit. Vooral als je klein behuisd bent, kan het systeem van Stokbikes een oplossing zijn. Ik denk dan voornamelijk aan steden als New York, Shanghai en dergelijke, waar ruimte schaars is en je de fiets niet snel buiten laat staan. In Nederland lijkt dat probleem minder groot, maar als je geen goede berging hebt en/of geen achterom, zoals bij mij het geval is, is het een interessant idee. Toch zal ik het zeer waarschijnlijk zelf niet kopen, maar dat komt eerder omdat mijn vriendin gewoon geen fiets in de woning of gang wil hebben staan. Het enige voordeel dat ik ervan zal hebben is dat de stadsfiets minder ruimte inneemt op de stoep voor mijn huis. Desalniettemin ben ik zeer enthousiast over het idee. Het is zo simpel, dat je je afvraagt waarom niemand eerder op het idee is gekomen. Maar dat geldt wel vaker met slimme dingen.

Om op de hoogte gehouden te worden van de ontwikkelingen, kun je het beste Stokbikes volgen via hun Facebook, Twitter of Instagram.

Categorie:

Nieuws

Voeg een reactie toe

Je naam, e-mail en reactie zijn verplichte velden. Het e-mail adres wordt nooit gepubliceerd.

De volgende HTML tags kunnen gebruikt worden in het reactieveld: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.